Indien het nodig is dat een tand of kies getrokken moet worden om wat voor reden dan ook, dan moet u van te voren goed eten en uw tandarts op de hoogte brengen van eventueel medicijngebruik (bloedverdunners). Meld ook of u een vreemd voorwerp in uw lichaam heeft zoals bijvoorbeeld een heupprothese of pacemaker. Ook hartproblemen moet u melden, maar vanzelfsprekend zal uw tandarts er ook naar vragen. Na het geven en inwerken van de verdoving zal de tand of kies er met krikkende beweging worden uitgehaald.

Eventueel kan ondanks de verdoving nog wat pijn gevoeld worden en kunt dat dan eventueel aangeven door uw hand op te steken. Als de tand/kies er zonder al teveel problemen is uitgekomen dan zal er niet gehecht hoeven te worden, maar mocht de tand/kies er moeilijk zijn uitgekomen dan kan dit wel nodig zijn. Mocht er een stukje wortel zijn blijven zitten dan wordt dit gemeld en kan het als het de tandarts niet lukt dit alsnog te verwijderen dat hij u doorstuurt naar de kaakchirurg.

Soms kan het vooral als het een klein stukje is gewoon blijven zitten. Na het trekken zal ik u laten dichtbijten op een gaasje voor het bloeden en u nog een gaasje meegeven waarop u als het na een half uur nog bloedt kunt dichtbijten. Mocht het dan een uur na het trekken nog bloeden belt u dan met de tandarts in Haarlem of eventueel de avond/weekend dienst. Bij pijn kunt u een pijnstiller nemen zoals paracetamol en neurofen, maar geen aspirine aangezien deze een nabloeding kan veroorzaken.

Ook kan een lichte koorts optreden. Mocht dit het geval zijn is dit geen reden voor paniek tenzij u een pacemaker heeft, hartproblemen of een prothese in uw lichaam heeft. Neem dan contact op met uw huisarts of specialist. Als het trekken niet zo makkelijk ging kan er ook zwelling optreden en u kunt dit tegengaan door er een zak met ijsblokjes tegen aan te houden.

Na een dag of tien is de wond over het algemeen dicht en is een eventuele hechting opgelost. Roken en alcohol beïnvloeden de genezing nadelig. Na het trekken van de kies kunt u gewoon eten en drinken en uw tanden poetsen. U moet alleen opletten vooral bij kinderen, dat als de verdoving nog werkt u geen hete zaken eet of drinkt aangezien u zich dan kan branden.

De dag na het trekken kunt u een aantal dagen 3 keer per dag spoelen met een lauw glas water met daarin een theelepeltje zout opgelost. Mochten er problemen blijven aarzel dan niet contact op te nemen met uw tandarts.