Een beugel krijgt u als uw tanden en kiezen niet netjes op elkaar staan of vanwege estetische redenen (uiterlijk) en soms in combinatie met een kaakchirurgische behandeling. Als gevolg van duimen, ruimtegebrek of andere oorzaken kan een beugel dus nodig zijn.

De tandarts verwijst u door naar de orthodontist. Dit is een tandarts die zich hierin gespecialiseerd is. Hij of zij wordt ook wel eens ‘beugeltandarts’ genoemd. Samen met u maakt hij een behandelplan.

De beugel zorgt ervoor dat de tanden en kiezen recht komen te staan. Het resultaat hiervan is dat u uw gebit na behandeling beter en gemakkelijker kunt poetsen waardoor het gaaf en gezond blijft.

Een beugel kan zowel in de mond worden geplaatst, buitenom, kan uitneembaar zijn of vastgeplakt zitten. Dit is afhankelijk van de afwijking.

Als de afwijking van de tanden niet in één keer kan worden hersteld, is regelmatig bijstellen (ongeveer één keer per maand) van de beugel nodig. De beugel wordt gemiddeld twee tot drie jaar gedragen. In het begin zal het dragen van de beugel een beetje vreemd aanvoelen of zullen de tanden gevoelig zijn.

Als u een beugel heeft, moet u wel extra aandacht besteden aan uw mondhygiëne omdat er makkelijker voedselresten blijven zitten. U kunt alles eten maar u moet wel oppassen met plakkering voedsel.