Als u tanden heeft die verkleurd zijn dan kunt u deze behandelen. Dit wordt bleken genoemd.  Het resultaat van bleken: wittere tanden.

Het is zo dat in de loop van het leven door verschillende redenen tanden donkerder worden. Dit gebeurt onder invloed van kleurstoffen, het afsterven van tanden, veroudering, een ongeval, medicijngebruik of ontwikkelingsstoornissen. U kunt dan ervoor kiezen uw tanden te bleken zodat u weer witte tanden krijgt. Dit heet extern bleken.

Als het gaat om een dode tand dan kan ook deze tand gebleekt worden. Dit kan na het doen van een wortelkanaalbehandeling en dan wordt de tand van binnenuit gebleekt door het insluiten van een bleekmiddel. Deze wordt wekelijks vervangen totdat het gewenste resultaat behaald is.Eventueel kan een endodontoloog deze behandeling doen.

Veelgestelde vragen bij uitwendig (extern) bleken.

Mag ik na een behandeling weer alles eten en drinken?
We adviseren u om na de behandeling de eerste 2 á 3 uur niets te eten of te drinken behalve water. Daarna kun je het meeste wel weer eten en drinken behalve consumpties die extreem veel kleurstoffen bevatten zoals bijvoorbeeld koffie, thee, rode wijn, cola, rode kool en ketchup. Dit geldt voor de rest van de dag. Daarnaast is het beter om de dag waarop de behandeling plaatsvindt niet te roken. De volgende ochtend kunt u weer alles eten en drinken en eventueel ook weer roken.

Hoe lang blijven mijn tanden wit na een behandeling?
Gemiddeld blijft het resultaat zo’n 1 tot 2 jaar optimaal. Dit hangt ook af van uw consumptiegedrag en het onderhoud. Daarna loopt het resultaat geleidelijk terug.

Wat kan ik na de behandeling doen om mijn witte tanden te houden?
Belangrijk is om uw gebit goed ter verzorgen door goed te poetsen en als er aanslag is dit regelmatig te laten verwijderen door de tandarts of mondhygiënist. U kunt eventueel ook speciale ‘beyond’ tandpasta gebruiken.

Komen er na een behandeling sneller verkleuringen in de tand dan daarvoor?
De tanden worden tijdens de behandeling opgeschoond van de verkleuringen die in alle voorgaande jaren in uw tanden terecht zijn gekomen. U begint als het ware weer met een schone lei na de behandeling èn met witte tanden! Er wordt echter niets aan de structuur van de tanden veranderd waardoor uw tanden niet sneller verkleuringen opnemen dan voor de behandeling.  Dit gaat in exact hetzelfde tempo als de jaren daarvoor. Dit is een heel langzaam en geleidelijk proces.

Welke dingen die ik eet en drink zijn slecht voor mijn tanden?

Er is een onderscheid in dingen die slecht zijn voor de gezondheid van uw gebit en zaken die uw tanden verkleuren. Bij dingen die slecht zijn voor de gezondheid moet u denken aan voedingswaren die veel suikers bevatten of zuur zijn. Hier wordt uw tandglazuur zacht van. Bijna alles wat u dagelijks eet en drinkt geeft wel verkleuringen aan uw tanden, alleen het een veel meer dan het ander. Bijvoorbeeld roken geeft veruit de meeste verkleuringen, daarna volgen zaken als koffie, thee, rode wijn, cola, tomatensaus, rode bietjes en dergelijke. Simpelweg zou men kunnen zeggen dat dingen die op een wit laken de ergste verkleuringen zouden geven, ook uw tanden het meest verkleuren. Door uw gebit goed te onderhouden komen deze verkleuring minder snel in uw tanden terecht en blijft u witte tanden behouden.

Wat zijn de kosten?
Deze zijn all in € 105,=

Hoe gaat het in zijn werk?

Stap 1
Uw gebit wordt eerst onderzocht op gaatjes, lekkende vullingen, blootliggende tandhalzen en andere zaken die voor het bleken van belang zijn. Er wordt een zo goed mogelijke inschatting gemaakt van het verwachte resultaat.
Stap 2
Als we beginnen met de behandeling worden eerst uw lippen ingesmeerd met een beschermende gel zodat de lippen niet uitdrogen.
Stap 3
Dan krijgt u een bitje in de mond om de tanden vrij te houden van de lippen.
Stap 4
Uw tandvlees en tanden worden helemaal droog geblazen.
Stap 5
Op uw tandvlees wordt, precies om de tanden heen, een vloeibaar beschermlaagje aangebracht, die met een lamp wordt uitgehard. Dit is een soort kunsthars.
Stap 6
De whitening-gel wordt op uw tanden aangebracht en met een kwastje verdeeld.
Stap 7
Dan komt de plasmalamp 3 x 10 minuten op uw tanden te staan. Tussendoor wordt de gel opgeborsteld of nieuwe whitening-gel aangebracht..
Stap 8
Na 3 x 10 minuten worden de gel en het beschermlaagje van uw tandvlees verwijderd en wordt het bitje uit uw mond gehaald.
Stap 9
Nog even goed spoelen en u kunt direct het resultaat in de spiegel bekijken.

Verder wil ik u op de volgende punten wijzen:

  • Witte vullingen in uw voortanden kleuren niet mee en zullen mogelijk achteraf moeten worden aangepast.
  • De stand van uw tanden zal niet veranderen.
  • Er kan een tijdelijke gevoeligheid van uw tanden optreden als mede van het tandvlees. Het tandvlees kan kortstondig ook iets wittig uitslaan.
  • Na de behandeling voorzichtig met te hard poetsen en dus liever niet met een elektrische tandenborstel.
  • De verwachtingen niet te hoog koesteren en er wordt gebleekt van hoektand tot hoektand.
  • Liefst niet meer roken. Oppassen met wijn en cola zeker gedurende de eerste dagen na het bleken en ook niet te hard poetsen bij de voortanden.