Als u merkt dat u regelmatig dorst hebt of moeite hebt uw eten door te slikken dan zou het wel eens kunnen zijn dat u last heeft van een droge mond. Een oorzaak hiervan zou medicijngebruik kunnen zijn zoals bijvoorbeeld slaapmiddelen en antidepressiva. Ook ziekten kunnen een oorzaak zijn zoals diarree, niet goed ingestelde suikerziekte, aids en het syndroom van Sjögren.

Bij bestraling in het hoofdhals gebied kunnen speeksel klieren onherstelbaar beschadigd worden en kunt u last krijgen van een droge mond.
Speeksel is belangrijk om goed te kunnen spreken, slikken en te kauwen. Het voorkomt ook het krijgen van een droge mond. Verder heeft het een reinigende werking op de kiezen en remt het de werking van schadelijke bacteriën en schimmels in de mond. Ook bij het neutraliseren van zuur stoot draagt bij tot het voorkomen van gaatjes en het ontsteken van het tandvlees wordt tegengegaan. Ook bij mensen die een kunstgebit hebben kan het niet voldoende hebben van speeksel problemen opleveren voor het houvast van het gebit.

Het stimuleren van speeksel en hiermee het voorkomen van een droge mond kunt u als volgt oplossen: het aanpassen van uw medicijnen, etenswaar nuttigen waar goed op gekauwd moet worden en het gebruiken van speeksel vervangers.
Het is in ieder geval nuttig om extra aandacht te besteden aan uw mondhygiëne, suiker houdende producten zoveel mogelijk te vermijden en te poetsen met fluoride bevattende tandpasta. Ook een kunstgebit moet vaker worden schoongemaakt om bacteriegroei te voorkomen. Verder is het verstandig uw gebit vaker te laten controleren.